Indien U op deze weblog informatie en/of foto's tegenkomt over / van Uzelf, en U vindt dit niet wenselijk in verband met Uw privacy,
geeft dit dan aan ons door en wij verwijderen het direct.

maandag 18 mei 2015

Golden Oldies....

Wat is het toch heerlijk om deze twee Golden Oldies zo samen te zien. DJZANGA probeert haast dagelijks haar moeder ZABRI uit de tent te lokken voor een spelletje. Het duurt dan vaak niet langer dan 2 à 3 minuten, maar toch… Bijna 13 en bijna 10 jaar oud, wat een zegen!

“Dat jullie geen nestje met Dzjanga hebben gefokt”, wordt vaak gezegd. Zo’n lijn met hoge leeftijden…. Wij hebben dat toentertijd niet aangedurfd. Dzjanga was al helemaal aangekeurd voor de fok, toen ze last kreeg van haar rechter-oog. 
De diagnose luidde: follicolaire conjuctivitis, ook wel “zandkorreltjes” genoemd.
De lymfekliertjes onder het 3e ooglid werken dan te hard, vaak als reactie op een bepaalde stof. Een mogelijke allergie. Maar Jan Gutteling (Vet. oogarts) benadrukte met klem dat dit geen erfelijke aandoening was, en we haar rustig konden inzetten voor de fok. 
Echter ongeveer gelijktijdig kregen we bericht dat een broertje van Dzjanga allergisch reageerde op een bepaald eiwit in zijn voer. Dat heeft ons toen doen besluiten geen risico te nemen. Je wilt immers geen pups afleveren met mogelijk een allergie….

We hebben Dzjanga jaren lang behandeld met Dexamethason oogdruppels. Slechts één druppeltje per dag was voldoende. We hebben een aantal keren geprobeerd of ze zonder kon, maar dat werd gelijk weer afgestraft…. En ach, het was geen moeite om haar oog te druppelen. Zodra het flesje werd gepakt, legde zij haar hoofd al op de tafel…..

Toen Dzjanga 6 jaar oud was kreeg zij een fikse baarmoeder-ontsteking. Moest vervolgens onder het mes om de baarmoeder te laten verwijderen. Eenmaal weer hersteld hebben we nogmaals een poging gedaan om te stoppen, en ziedaar: ze heeft nooit meer last gehad!! Ze was er toch “overheen gegroeid”, zoals Gutteling had voorspeld. 
Of was ze mogelijk allergisch voor het moederschap?? We hebben haar ooit eens een pasgeboren pup voorgehouden…., ze ging hard op de loop!! Moest er niets van weten. Sindsdien noemen we haar maar Dolle Mina….

En laten we eerlijk zijn, een moeder met sterke genen is nog geen garantie voor de toekomst. “It takes two to tango”, zeg ik altijd maar. Van de elf pups (ons A-nest) leeft momenteel alleen Dzjanga nog en twee van haar broertjes….

1 opmerking:

Hettie zei

Wat een grappige leo is Dzjanga toch bang voor een klein pupje. Je onderbuik gevoel moet je volgen. Maar je weet dat hier de moeder en vader 100% gezond waren en toch gebeuren er dingen in je nest wat je niet wilt.Maar bij enige twijfel zal ik ook nooit een teef inzetten ook al is deze goedgekeurd voor de fok. Lekker genieten van Grand Lady.